KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATOSOK A LOGIKUSAK(K) TÁBORBAN

 

Idén volt a 15. táborunk Mácsán.  Mácsán, ahol nincs semmi érdekes, de valami mégis van, ami miatt vonzó: a csend, a béke, a természet közelsége, a szabadság érzése, a csodálatos naplementék, a nagy diófa, a frissen kaszált fű illata. Az élményt nem a különleges programok adják, hanem  az emberi kapcsolatok gazdagsága.  Nekem fontos, hogy boldog, vidám önfeledt gyerekeket lássak egy héten keresztül. Fontos az is, hogy olyan képességeiket, tulajdonságaikat tudják megcsillantani, amik az iskolában esetleg rejtve maradnának.

A 15 év alatt több generáció fordult meg a táborainkban, de mindig voltak visszatérő gyerekek, akik sok éven át újból jöttek, mert olyan jól érezték magukat. Az idei táborunkban 6 régi táboros, mint közösségi szolgálatos gimnazista vett részt. Ettől vált ez a tábor különlegessé. Számomra megható és örömteli élmény volt látni, ahogy a nagy kamaszok gyöngéden, szeretettel, teljes odafigyeléssel foglalkoznak a kisebb gyerekekkel. Belekóstoltak a pedagógushivatás szépségeibe és nehézségeibe.

Kiválogattam néhány gyöngyszemet a tábori életünkből:

  • Egyik délután a 16 éves fiú felsorakoztatta az alsós fiúkat és vicces katonai kiképző edzést tartott számukra. Az edzés végén nagy birkózás lett a füvön.
  • Egyik reggel egy 12 éves fiú maga mellé ültette a két 6 évest és buzgón magyarázta nekik az egyik legbonyolultabb logikai játékot. Én előző nap azt mondtam a kicsiknek, hogy ez nektek túl nehéz játék, Gergőnek mégis sikerült elmagyarázni és a két kicsi ezután egész nap ezzel játszott.
  • Az esti diavetítés után a két kicsit az egyik nagy kamasz kísérte fel a szobájukba és ő altatta el őket.
  • A csapatversenyek feladatait egy 16 éves fiú javította helyettem. Nagyon élvezte, hogy most igaz tanári feladatot kapott.
  • A nagyok naponta kétszer ellenőrizték a kisebbek szobáját és pontozták a rendet. Az ellenőrzés után elmondták a véleményüket, megdicsérték őket, ha szép rend volt, vagy felhívták a figyelmüket a hibákra.
  • Reggelente a gimisek kenték a sok kenyeret, minden étkezésnél ők szolgáltak fel, majd elpakoltak, felsöpörtek. Ha a kicsik szomjasak voltak, szaladtak a kancsóval, ha kértek még valamit, igyekeztek gyorsan teljesíteni. Ők csak azután ettek, miután a kisebbek befejezték.

Még hosszan tudnám sorolni azokat a helyzeteket, amikben a nagyok maximálisan jól teljesítettek, úgy viselkedtek, mintha egy nagy, szerető család tagjai lennének, ahol fontos a munkamegosztás és fontos egymás tisztelete, elfogadása.

 Nagy hála van bennem, hogy megismerhettem ezeket a gyerekeket, hogy 9-10 éves koruktól kezdve végig kísérhettem fejlődésüket és most az utolsó táborozásuk alkalmából láthattam, ahogy visszaadták a kicsiknek azt a sok jót, amikben nekik is részük volt a sok év alatt.

Kalocsa, 2017. július 01.

                                                                                     Dr. Törökné Móczár Györgyi

 

A táborban készült fényképek itt megtekinhetőek

Kapcsolat

Logikusak(k) Oktatási Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület Kalocsa

  • 6300 Kalocsa,
  • Budai Nagy Antal 25.
  • 06 78 / 461-582
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Keresés