Bükkös Ákos Lóránt  1944 02.02. - 2012. 03.14

Bükkös Ákos, a kalocsai versenysakkozás egykori városi bajnoka, majd hosszú időn át a csapat egyik éljátékosa és szakosztályvezetője 2012. február 14-e óta már csak a mennyei pepita táblák varázslatos világában hódolhat szenvedélyének.

Dr Németh József megemlékezése Bükkös Ákosról:

Magánélete is, mint sakk-pályafutása, a megnyitás, középjáték és végjáték. Biztató, reményteli kezdet után erős harc és küzdelem, szép eredmények, persze hullámvölgyek is. Kisiskolásként a családi motívumok domináltak, majd iskolaválasztás. 1944. február 2-án Kalocsán született s élt sok éven keresztül. Önmagával és leendő családjával szembeni felelősségét mutatja szorgalmas eredményes tanulása: érettségi, felsőfokú élelmiszeripari technikum, posztgraduális képzésben szerzett üzemmérnöki oklevél. Kétszer kezdett házaséletet, de a sírjánál fia és leánya búcsúzott tőle. A Kalocsai Fűszerpaprika- és Konzervipari Vállaltnál kezdett dolgozni szárító-technikus-, műszaki ellenőr-, energetikus- beosztásokban. De munkahelye volt rövid időre a Fábiánsebestyéni Kinizsi TSz és a Mélykúti Búzakalász Tsz is – mindenütt felelős beosztásban. Utolsó évtizedében Kiskunhalason dolgozott. A sakkozás híveihez tartozott fiatal korától versenyzőként, sakk-szakosztályvezetőként (KSE) része volt annak a pezsgő sakkéletnek, ami Kalocsán virágzott az 1960-as évektől a közelmúltig. Csíszár Jenő, Dr. Németh József, Bükkös Ákos, Dr. Czibulka Zoltán voltak a szakosztályvezetők ebben az időkben. Az egyéni bajnokságok mellett a megyei csapatbajnokságok, az NB II csoportküzdelmei mellett országos és nemzetközi versenyek érték egymást: Piros Arany, Fehér Huszár, Zöld Csillag, Szabad Föld Kupa, Sunlevigo (gyermek világszimultán), az Eszperantista Sakkozók I. Olimpiája (Verda Olimpiko), stb. megrendezésében Bükkös Ákos is tevékenyen részt vett. Erős játékos volt, aki városi bajnok is lett. Utolsó éveiben Kiskunhalason versenyzett. De az már a nehéz végjáték volt, megjelenő betegségei nehezítették végjátékát. 2012. február 14-én esett ki kezéből a sakkfigura.

A Bükkös Ákos emlékverseny támogatói:

Kalocsa Város Önkormányzat, Kalocsa Sport Egyesület, Magyar Sakkvilág Budapest, EFEB Oktatási Központ Budapest

Nagy Imre  ( Bükkös Ákos volt osztálytársa ) emlékezése Bükkös Ákosról:

Az egyesület által eddig megrendezett emlékversenyek:

IX. Bükkös Ákos CHESS Memorial 2021

VIII. Bükkös Ákos Memorial Chess Open 2020

VII Bükkös Ákos FIDE Chess Memorial 2019

VI. Bükkös Ákos Memorial 2018 FIDE Chess Open

V. Bükkös Ákos Memorial FIDE CHESS Open 2017

iV. Bükkös Ákos Memorial FIDE CHEES Open 2016

Bükkös Ákos temetése tudosítás:

Halasi Tükör 2012

Bükkös Ákos eredményei:

Petőfi Népe 1959 március

Dr Németh József  írása Bükkös Ákosról:

Eltemettük Bükkös Ákost

Kapcsolat

Logikusak(k) Oktatási Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület Kalocsa

  • 6300 Kalocsa,
  • Budai Nagy Antal 25.
  • 06 78 / 461-582
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Keresés